Daily Archives: November 20, 2012

Будимпешта – метропола од бајките за време на нова година

Будимпешта

Будимпешта

Постојат голем број на луѓе кои можат да се вљубат во еден град со само еден мал поглед кон него. Од друга страна пак, луѓе кои по подолг престој во истиот откако убаво ќе го запознаат, едноставно се приврзуваат, но сепак сите ќе се сложат: Будимпешта е градот кој дефинитивно ќе ви остане во срцето.
Широкиот Дунав тече низ средината на оваа метропола, делејќи ја ридестата Буда од рамната Пешта. Град со два милиони жители, богата историја, прекрасна архитектура.
Во оваа европска метропола може да го посетите Музејот на современата уметност, да го посетите националниот парламент, да го видите и хотелот што е во облик на пченка, но тука веднаш во близина на главната метро станица Москва има и видиковец кој ќе ви го одземе здивот…Но доколку ја посетите Будимпешта – тогаш е задолжително да ги посетите термалните базени и спа центри во комбинација со некоја масажа. Во близина на хотелот Хилтон е споменикот на рибарите со премногу скулптури, а не смее ни да се заборави готичката катедрална црква.

Панорама на Будимпешта

Панорама на Будимпешта

Овој град на секој турист му нуди многу повеќе од она што вреди да се посети, а тоа е возење со брод по Дунав, термалните извори и излет до Свети Андреј. Унгарската кујна е посебен предизвик за сите гурмани кои сакаат да уживаат во откривањето нови вкусови. Цената во рестораните со одлична услуга е многу пристојна. Веќе со години унгарската престолнина важи за одличен шопинг центар, а малку се оние кои не знаат за улицата Ваци околу која се наоѓа целата шопинг зона. Интересно е дека секој може да си најде по нешто за себе, и оние со длабок, а и оние со плиток џеб. Можете да пазарите и од outlet центрите кои се наоѓаат на самиот излез или влез во градот. Во нив ќе најдете брендирана гардероба по значително ниски цени, што е доволен мотив барем за викенд да се упатите кон Бидимпешта. Фотографии за сеќавање сигурно ќе направите пред прочуениот Парламент, на плоштадот на Хероите и во стариот дел на градот.
Црквата Матијаш (Mátyás templom) е црква која се наоѓа токму во оваа Унгарска престолнина и е во склопот на Римокатоличката црква. Црквата била изградена во 1015 година со готски стил, и е втората по големина црква во Будимпешта. Но што е многу интересно, во 1541 година била претворена во џамија.
Но како да ја опишеме Будимпешта, а да не го споменеме бисерот на градот, белегот кој кротко ја прераскажува историјата на Централна Европа… Дунав, кој минува низ повеќе главни градови и тоа Виена, Братислава, Белград  и Будимпешта. Задолжително е прошетката и крстарењето за вечно сеќавање.

Магелан Ве поканува на уживање во оваа Европска Метропола. Повелете и погледнете ја нашата понуда која ја припремивме специјално за Вас.