Daily Archives: November 25, 2012

Доколку светот беше една држава – Истанбул ќе беше главен град…

Истанбул со Magelan

Истанбул со Magelan

Без разлика дали ги сакате и следите турските серии, Истанбул ќе ве воодушеви во секоја смисла, од неговата големина, до историското наследство кое се меша со современиот начин на живот, што се препознава во специфичната архитектура и култура.

Покрај тоа што е најголемиот турски град со 13,5 милиони жители, Истанбул претставува и економско, културен и историски центар на оваа земја.

Босфорот го дели градот на два дела, европскиот и азискиот, а го спојува со Мраморното и Црното Море. Климата е медитеранска со највисока просечна температура во зимскитемесеци до околу 10 степени.

Градот покрива површина од 1.830,92 квадратни километри, а провинцијата Истанбул, пак, опфаќа 5.196 km². Истанбул има 39 населби, од кои 27 се во градот Истанбул, кои сите заедно го формираат Големиот Истанбул, или Општина Истанбул.

Градот е уреден со прекрасни паркови, шеталиште покрај ривиерата на морскиот брег, а посебно се интересни вежбалните на отворено наменети за сите кои сакаат да спортуваат на отворено и да живеат во здравиот дух.

Кога ќе го посетите Истанбул немој да заборавиме да ја пробате турската кујна која е навистина неодоливо вкусна, а особено традиционалната турска баклава со зелен ф’стак, турското кафе, чајот, симит, пишманлии, салеп и многу други специјалитети.

Истанбул со Magelan

Истанбул со Magelan

Пазарењето во Истанбул, особено во Капали чаршија е вистинска забава, немојте да заборавите да се ценкате зошто првата цена и онаа по која ќе го купите производот драстично се разликуваат.

Но сепак, Истанбул е еден од најубавите и волшебни градови во светот, каде милиони луѓе си ги живеат своите секојдневни животи. Тој е неверојатна мешавина на култури со многу фин и гостопримлив народ. Една од неговите главни обележја е тоа што овде е тешко да се направи разлика меѓу класите во општеството. Тоа е град каде сите се сиромашни и сите се богати.

Истанбул, како и некои други градови во Турција, се единствените во светот каде има улични работници, кои успеваат да заработат на самите работни места. Постојат чистачи на чевли, продавачи на храна и пијалаци, на весници, разни занаетчии и многу други кои му даваат посебна магија на овој град. Всушност, немаме ни потреба да влегуваме во некој поголем маркет или продавница бидејќи скоро сè може да се купи од улиците. Важно е да се забележи дека жителите на Истанбул се народ на чајот, бидејќи го консумираат често како дел од нивната традиција.

Магелан Травел ја нуди оваа прекрасна дестинација во својата програма за Нова Година!
Не пропуштајте да ја прославите Новата Година во еден од најубавите градови на светот.
За целосната понуда – ОВДЕ!